Karel dnes ? Nemlčal by a nemal by to jednoduché, hovorí jeho brat Jan Kryl

12.04.2014 Celý región

Známy pesničkár Karel Kryl by dnes oslávil sedemdesiatiny . Lenže už pred dvadsiatimi rokmi náhle zomrel, s čím sa jeho brat Jan Kryl dodnes úplne nezmieril . A sľubuje, že až sa niekde zase stretnú, splní to, čo si niekoľko rokov nadšene plánovali .

Jan Kryl je oným bračekom, ktorý mal v Karlovej piesni z roku 1968 zatvárať vrátka pred sovietskymi okupantmi.
 
Prvýkrát Jan Kryl prišiel o svojho brata Karola v roku 1969, kedy už vtedy známy pesničkár zostal v Nemecku, pretože v normalizačnom Československu sa nad ním v podobe zákazov a prenasledovanie začínalo existenčne zmrákať. Bratia sa videli až v novembri 1989. Po dvadsiatich rokoch. V marci 1994 však Karel po infarkte zomrel a opäť po dvadsiatich rokoch Jan Kryl na " bračeka " v rozhovore spomína .
Má k tomu dôvod - dnes by Karel oslávil sedemdesiatiny. " V Novom Jičíne zájdem k rodinnému hrobu, rozsvietim sviečku. Karlovy pesničky si ale púšťať nebudem. Vždy ma veľa rozjarí, som namäkko a chytám depku. Je mi ľúto, že s ním už nemôžem byť. Navyše nám vlani zomrela sestra Marjánka, takže zo troch súrodencov som ostal sám ... , " hovorí Jan Kryl .

V marci sme si pripomínali dvadsať rokov od Karlovho úmrtia, dnes jeho nedožité sedemdesiatiny. Karel Kryl znie z rozhlasu, televízia opakuje jeho koncerty, tlačené médiá pripravujú rozhovory ...
Áno , je to veľmi hektické . Ale to je vždy po desiatich rokoch . V medziobdobí sa o kryla veľa nevie , v rozhlasoch sa jeho pesničky nedávajú . Pravidelne ho v origináli hrajú len dve stanice v republike , a to Radio Country z Prahy a cirkevné Radio Proglas . Inak keď si zavoláte do ktorejkoľvek stanice a chcete niečo od Kryla , tak pustí Landu alebo niekoho iného , len výnimočne dajú samotného Karla . A obávam sa , že po utorkovom veľkom koncerte v Lucerne , kde rôzni speváci spievali jeho piesne , už Karla nebudú dávať vôbec . Len tie REVIVAL .

Prečo si myslíte , že Karel Kryl vo vysielacích časoch skôr paberkuje ? Ostatne ani vy nie ste takmer vôbec počuť .
Neviem , asi niekomu zase vadí . Je mi to ľúto , pretože brat mal a má čo povedať . Treba pieseň Rudý kohút na obzore rozťahuje škáry je pesnička veľa stará , ale vzhľadom k posledným udalostiam na Kryme stále aktuálnu. Karel bol veľký vizionár . A že nehrajú ma , sa ani nedivím . Keď som začal vystupovať , tak mi mnohí písali : ako sa opovažuješ po Karolovi , ty si hyena , ty si parazit . Možno si už zvykli , ale vysiela ma väčšinou len Český rozhlas Ostrava .

Jan Kryl ( 67 rokov ) piesne svojho brata radšej moc nepočúva . Vždy ho totiž ...
Jan Kryl ( 67 rokov ) piesne svojho brata radšej moc nepočúva . Vždy ho totiž veľa rozosmutnia , že s Karolom už nemôže byť .
Básničky ste písal už v dobe Karlovy emigrácie . Keď sa po dvadsiatich rokoch vrátil , tak ste mu ich ukázal ? A ako by dopadlo porovnanie Karel - Jan ?
Raz som mu zložku s básničkami dal , nech sa na ne pozrie . Do tej doby je poznali len blízki ľudia , verejné vystupovanie nebolo pred rokom 1989 vôbec mysliteľné .

Samozrejme každý z autorov má svoj ​​názor . Do pár textov myslím nakukol a potom mi povedal , že sú fajn , ale niektoré by ešte dorobil . Zodpovedal v podstate to , čo odpovedám ja , keď mi ľudia nosia svoje texty . Nás nemožno porovnávať . Ja som ja a Karel je Karel . Občas ma niekto obvinil , že Karla kopírujem . To ale nie je pravda . Ako autor vyjadrujete svoje myšlienky . A že sa tam objavujú rovnaké motívy , rovnaký vzťah k prírode , to nie je dané kopírovaním , ale tým , že sme vyrastali v rovnakej rodine , z rovnakých prežitkov .

Už celkom skoro po nežnej revolúcii dával Karel najavo , že sa mu nový politický vývoj nepáči . Lenže už v roku 1994 zomrel . Keby ale dnes oslavoval sedemdesiatku , ako by sa staval k súčasnému diania ?
Nemlčal by a bol stále veľmi kritický , o tom som presvedčený . Dvadsať rokov žil v slobodnom svete , preto dobre rozpoznal , kam po našej pseudorevoluci vývoj speje . My sme si nechceli pripustiť , že treba kupónová privatizácia môže byť podvod . Brácha hovoril : Vy ste sa zbláznili , nemáte na to zákony , nemáte na to výkonnú moc , ktorá bude dbať na dodržiavanie pravidiel , tí ľudia to rozkrádať . My sme mu oponovali , že to sa určite nestane , že je pesimista .

Jan Kryl pokračuje v šľapajach svojho slávnejšieho brata .

No , mal pravdu . Tí , ktorí mali príležitosť, mali informácie a mali prostriedky , tak sa stali superbohatí , a ostatné utreli hubu . Alebo si vezmite jeho text Demokracia rozkvitá , hoci s kozmetickou vadou . Tí , čo kradli po roky , dnes dvojnásobne kradnú . Tiež vtedy spieval napríklad Farár nám sľúbil nebesia a čaká na majetky . Stále aktuálne . Určite by to dnes nemal jednoduché .

Viem , že to je len špekulácia , ale koho by dnes Karel asi volil ?
To netuším . Síce bolo známe , že sa dobre pozná s vtedajším kancelárom Schwarzenbergom , ale zase neviem , ako by vzal Kalouska . My sme spolu o politike moc nehovorili . Po jeho návrate sa riešili hlavne rodinné problémy . A Karel bol často preč . Navyše keď mal čas , tak sme doma sedeli tak pol hodiny a Karel povedal : Poď , ideme na pivo . Išli sme a štamgasti , keď zistili , že tam sedí Kryl , tak žiadali podpisy do červených občianok a na pivné tácky . Ani to pivo koľkokrát nedopil .

Prečo vlastne nie je pochovaný v Novom Jičíne alebo v Kroměříži , kde sa narodil ? Prečo v Prahe - Břevnove ?
Viem , že chcel byť v Novom Jičíne . Mám nahraný rozhovor s jedným regionálnym novinárom , v ktorom Karel hovoril, že sa do Nového Jičína vracia , pretože odtiaľ pochádza tradícia tlačiarne kryl , jazdí za najbližším príbuzným a hlavne tu jazdí ošetrovať náš rodinný hrob , kde bude raz u svojich najbližších pochovaný . Jeho nemecká manželka ho chcela v tichosti pochovať v Nemecku , čo jej Česi a Slováci nedovolili , tí chceli Karla na vyšehradský Slavín . Nakoniec arciopat Anastáz Opasok , Karlov kamarát , ponúkol Břevnovský cintorín .

O Karolovi sa pred niekoľkými rokmi dosť písalo , keď sa prevalilo , ako Jarek Nohavica informoval Štátna bezpečnosť o svojom stretnutí s ním vo Viedni . Ako kauzu hodnotíte ?
Myslím si , že by bolo lepšie , keby Jarek po revolúcii prišiel a povedal : Hoši , stalo sa , oni ma nachytali , chlastal som , vyhrážali mi . Nebol by prvý ani posledný . Viem , že eštebáci boli hrozní , pokojne povedali : Ak to nepodepíšeš , tak budúci týždeň bude tvoja dcéra mŕtva . Aj takto to doviedli , viem to . Nebola to žiadna sranda a každý nebol hrdina .

Jarek si potom asi myslel , že sa na to nepríde , keď zlikvidovali jeho zložku . Veľa sa ma na to pýtali deti na prednáškach v stredných školách . Ja všade podpíšem , že Jarek Nohavica je fantastický básnik , spisovateľ , skvelý muzikant . Jeho texty sú na špičkovej úrovni . Ale bohužiaľ tento problém má as tým sa musí sám vyrovnať , v tom mu nikto nepomôže . Náhodne sme sa stretli na pumpe v Košiciach , ospravedlňoval sa mi , ale môj problém to naozaj nie je .

Až sa raz s bratom niekde stretnete , akú pieseň si konečne spolu zaspievate ?
My nebudeme spievať . Pôjdeme na Aljašku na lososy . Keď sa vrátil z emigrácie , tak sme si sľubovali , že až budeme mať čas , tak tam vyrazíme . Teraz by som času mal dosť , keby som ešte pošetřil , tak by som možno našiel aj prostriedky ... ale ešte sa mi za ním nechce .

Hymna s Karlom Gottom alebo Čo je pravda , a čo mýtus
Okolo Karla Kryla sa po jeho smrti vyrojilo niekoľko zaručených správ , navyše často v rôznych variáciách . Niekoľko z nich sme predložili bratovi Jánovi , či by sa k nim mohol vyjadriť .

Karel Kryl začal s hraním na gitaru a písaním pesničiek , aby mal šancu u dievčat .
( smiech ) Tak na tom určite bude niečo pravdy . Karel bol malý , to mu u dievčat nepomáhalo , takže pesničky boli plus . Ale nielen tým je dokázal upútať . Karel mal veľkú slovnú zásobu , obrovské vedomosti a bol veľmi sčítaný .

Karel napísal jednu z najznámejších piesní Bratříčku , zavírej vrátka 21. augusta na ceste medzi Novým Jičínom a Kopřivnice .
Niektorí tvrdia , že bračeka počuli už pred 21. augustom 1968 . Karel sám hovoril , že ho napísal , keď s rodičmi išiel 21. augusta 1968 z chaty v Chřiboch do Nového Jičína a videl kolóny sovietskych vojsk . Ja vtedy bol na vojne .

Karel ťažko niesol spoločný spev hymny s Karlom Gottom na Václavskom námestí v čase nežnej revolúcie v novembri 1989 .
To je pravda . Myslím , že vo chvíli, keď vystúpili na balkón , tak si asi neuvedomil , čo robí , ale potom mu to bolo veľa ľúto . Václav Havel , ktorý toto nesúrodé duo narýchlo zorganizoval , ešte asi trištvrte roka pred smrťou hovoril, že si tiež dôsledky plne neuvedomil , chcel si to s Karlom vysvetliť , ale už to bohužiaľ nestihli . Karel to vystúpenie chápal trochu ako zosmiešnenie toho , v čo veril a za čo bojoval . Ľudia boli za jeho nahrávky režimom trestaní , a potom vystúpil so spevákom , ktorý ten režim symbolizoval .

Autorské práva na piesne Karla Kryla má jeho brat , ktorý je vďaka tomu finančne v pohode .
( smiech ) Tak to nie je vôbec pravda . Držiteľkou práv je Karlova nemecká manželka Marlen . Aj ja keď verejne hrám Karlovy piesne , tak sa za to platí švagrinej .
 
(Zdroj: www.idnes.cz) 
 
 
 

Vyberte región